wtorek, 10 lutego 2015

Racuchy jogurtowe

Racuchy, placki. Te nie mają w sobie drożdży, ale zrobione na jogurcie naturalnym są przez to bardzo lekkie. Oryginalny przepis pochodzi stąd, ja dokonałam drobnych modyfikacji. Przede wszystkich dodałam do placków pomidora zamiast klasycznego jabłka. I wyszły całkiem dobre.
Z podanych proporcji wychodzi 8 placków.





1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 jajko
1 pomidor









Pomidora pokroić drobno, położyć na sitku, aż odcieknie sok. Jajka ubić widelcem, dodać jogurt i wymieszać na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Dodawać powoli mąkę do masy jogurtowej ciągle mieszając. Gdy ciasto stanie się jednolite pozostawić je na 5 minut, następnie dodać do niego pomidora, wymieszać i ponownie odstawić na 10 minut. Na patelni rozgrzać olej, ciasto kłaść łyżką formując nieduże kotleciki. Smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone odkładać na talerz wyłożony bibułą/serwetką do odsączenia oleju. Podawać na ciepło lub zimno.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz