poniedziałek, 2 lutego 2015

Podwójne caffe breve latte

Jak piszą wszystkie źródła w internecie, jest to amerykańska wersja latte. Powstaje niezwykle podobnie z tym, że zamiast mleka używa się mieszanki mleka i śmietanki w proporcjach 1:1. Przez to kawa jest tłustsza, nie polecam dbającym o linię ;)
Proporcje na 1 porcję.






1/4 szklanki śmietanki 30%
1/4 szklanki mleka
2 łyżeczki kawy










Kawę zalać wrzątkiem (około 3/4 szklanki) i pozostawić do zaparzenia. Mleko i śmietankę zmieszać w rondelku i podgrzać co jakiś czas mieszając. Podgrzane mleko ubić trzepaczką lub spieniaczem do mleka. Przelać do wysokiej szklanki zostawiając trochę piany do dekoracji. Kawę przelać przez filtr/sitko. Mleko powinno być chłodniejsze od kawy. Łyżeczka po łyżeczce przelewać kawę do mleka, powinno się ładnie rozwarstwić z pianką. Na koniec na wierzch ściągnąć resztę piany. Podawać natychmiast.

marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz