wtorek, 3 lutego 2015

Pizza z patelni

Prawie szybki przepis na pizzę bez piekarnika - idealna w warunkach studenckich i nie tylko. Oryginalny przepis pochodzi stąd.
Proporcje na jedną pizzę o średnicy ok. 19 cm - bardzo sycąca dla jednej osoby . Duża szklanka to 400 ml.


1/2 dużej szklanki mąki
1/2 łyżki mąki
1/4 dużej szklanki ciepłej wody
1 łyżka ciepłej wody
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
10 gram drożdży

20 gram sera mozzarella
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka ketchupu
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki majeranku
1/4 łyżeczki pieprzu białego
1/8 łyżeczki soli
dodatki (np. kurczak, pomidor)


Do miseczki rozkruszyć drożdże, dodać sól, cukier, 1/2 łyżki mąki i łyżkę wody. Rozetrzeć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia drożdży - nad zaczynem zrobi się warstwa pianki. Przecier, ketchup i zioła wymieszać tworząc sos. Do miski wsypać mąkę, zaczyn oraz wodę i wymieszać łyżką. Wyrobić ręką ewentualnie podsypując mąką. Nielepkie ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej, na małym gazie. Ręce oprószyć mąką i wziąć ciasto i przełożyć na patelnię. Palcami rozciągnąć ciasto po patelni. Na cieście rozsmarować sos i położyć dodatki. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Po około 20 minutach położyć ser i smażyć jeszcze 15 minut.

Alternatywnie: Palcami rozciągnąć ciasto po patelni. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Po około 10 minutach ciasto obrócić na drugą stronę. Posmarować sosem i położyć dodatki i ser. Wciąż smażyć pod przykryciem przez 15 minut.
Tę wersję polecam jeśli jest dużo mokrych dodatków (takich jak pomidor :) )

marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz