piątek, 20 lutego 2015

Ogórkowa

Smakuje prawie jak u babci. Klasyczna zupa na ogórkach kiszonych z ziemniakami i włoszczyzną. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Zupy i sosy" Biblioteczki Poradnika Domowego.




4  ogórki kiszone
1 szklanka wody spod ogórków
6 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
4 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka majeranku
5 szklanek wody





Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w słupki, cebulę, selera obrać. Wszystko wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce i dodać do zupy razem z majerankiem. Mąkę wymieszać ze śmietanką, dodać odrobinę wody spod ogórków. Resztę wody dodać do zupy. Dobrze rozmieszaną śmietanę dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Zagotować i zdjąć z ognia. Można doprawić solą, pieprzem lub cukrem.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz