poniedziałek, 23 lutego 2015

Naleśniki na zakwasie

Po potwierdzeniu przez internet, że coś takiego można zrobić (tutaj), sprawdziłam i rzeczywiście można. Proporcje na 5 naleśników.




1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1 łyżka oleju
1 jajko
zaczyn:
 30 gram zakwasu
 1/2 szklanki mąki
 1/2 szklanki wody






Składniki na zakwas wymieszać i odstawić na co najmniej 8 godzin. Potem dodać resztę składników, wymieszać i pozostawić jeszcze na godzinę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wylać masę (około 3 łyżki/mała chochelka) i rozprowadzić równomiernie po patelni. Smażyć z obu stron nieco dłużej niż zwykłe naleśniki. Podawać na słodko lub słono.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz