sobota, 21 lutego 2015

Kawa z syropem

Choć słodzenie kawy syropem dla niektórych brzmi abstrakcyjnie, to przecież w latte komponuje się on bardzo dobrze. A moje doświadczenie mówi, że lepiej on współistnieje z kawą niż z mlekiem. Dodatkiem może być bita śmietanka, w wersji fit można ją pominąć.






2 łyżeczki kawy
2 łyżki syropu
5 łyżek śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru pudru









Śmietanę przelać do naczynia, w którym będzie ubijana i razem z ubijaczką włożyć do lodówki. Kawę zaparzyć w kawiarce, tak by otrzymać 1/2 szklanki naparu. Syrop wlać na dno wysokiej szklanki. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze trochę ubijać. Na syrop wylać kawę lejąc płyn po ściance szklanki. Wyłożyć śmietankę. Podawać natychmiast.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz