piątek, 27 lutego 2015

Ciastka owsiane z czekoladą

Odświeżyłam niegdyś popularny przepis na ciasta owsiane. Ciasteczka są w dwóch wersjach - jasne z ciemną czekoladą (gorzką lub mleczną) i ciemne z białą czekoladą. Obie wersje niezwykle słodkie i smaczne.





2 1/2 szklanki mąki (330 gram)
1 łyżeczka sody
300 gram masła (1 1/2 kostki)
1 szklanka cukru (200 gram)
2 jajka
2 1/2 szklanki płatków owsianych (290 gram)
100 gram ciemnej czekolady (1 tabliczka)
100 gram białej czekolady (1 tabliczka)
2 łyżki kakao



Nagrzać piekarnik do 180 C.
Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać jajko, wciąż miksując dodać płatki owsiane. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do masy, można wymieszać mikserem. Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać ciemną czekoladę, do drugiej dodać kakao i jasną czekoladę. Kakao wymieszać mikserem, czekoladę mieszać już łyżką. Masa jest bardzo gęsta, ale po chwili czekolada będzie z grubsza wmieszana.
Formować małej wielkości kulki, spłaszczać je w dłoniach i układać takie ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem w sporych odstępach od siebie. Piec w 180C przez 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, chwilę przestudzić w blaszce, następnie wyłożyć na siatkę do całkowitego ostudzenia ze wszystkich stron.

marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz