poniedziałek, 2 lutego 2015

Chleb z orzechami

Chleb na zakwasie żytnim z mieszanką orzechów i rodzynek. Słodki w smaku, ale dobrze smakuje z wszystkimi dodatkami. Oryginalny przepis pochodzi stąd, przepis na formę keksówkę 10x30.
Duża szklanka to 400 ml, czyli 190 gram mąki żytniej i 170 gram mąki pszennej






1 1/2 dużej szklanki mąki pszennej typ 450
1 duża szklanka mąki żytniej typ 2000
200 gram mieszanki orzechów i rodzynek
1/2 łyżki soli
100 gram zakwasu pszennego
1 duża szklanka wody









Mąki wymieszać z solą i mieszanką. Dodać wodę i zakwas. Mieszać do wymieszania się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę chlebową. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyraźnie urośnie, wypełni całą blaszkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 240C. Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200C. Piec przez 40 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki i dopiec przez 15 minut bez formy. Upieczony chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Pozostawić do wystudzenia na 12 godzin, np. na noc.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz