wtorek, 17 lutego 2015

Chleb z oliwkami

Miałam okazję skorzystać z normalnego piekarnika, to wykorzystałam go maksymalnie do pieczenia chleba. Tym razem skorzystałam z tego przepisu na chleb żytni z oliwkami. Chleb jest odrobinę lepki, ale  dla mnie nie jest to wadą. Wadą mogłoby być co najwyżej jego długie przygotowanie, ale taki urok chleba na zakwasie. Duża szklanka to 400 ml, foremka ma 10x30cm.






1 szklanka mąki pszennej 450
2 szklanki mąki żytniej 720
3/4 dużej szklanki wody
100 gram oliwek
zaczyn:
 80 gram aktywnego zakwasu żytniego
 1 1/2 szklanki mąki żytniej 720
 4/5 szklanki wody







Składniki na zaczyn wymieszać w misce wieczorem i pozostawić pod przykryciem na około 12 godzin w temperaturze pokojowej. Zaczyn wyraźnie urośnie. Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki bez oliwek. Gdy się połączą od razu dodać oliwki i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w raczej ciepłym miejscu na 4-5 godzin, do czasu, gdy ciasto wyrośnie niemal do brzegów formy. 
Piekarnik nagrzać do 240C. Włożyć wyrośnięty chleb i piec przez około 10 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200C. Piec przez 50 minut. Wyciągnąć chleb z formy, ściągnąć papier i włożyć ponownie na jeszcze 15-20 minut. Upieczony chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu - na drugi dzień.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz