niedziela, 15 lutego 2015

Chleb pszenno-żytni

Kolejny chleb na zakwasie żytnim. Zgodnie z opisem w oryginalnym przepisie jest to rzeczywiście prosty chleb pszenny na zakwasie żytnim. Mój zakwas był nieco "lżejszy" niż zazwyczaj, gdyż w części zamiast dokarmić go mąką razową użyłam żytniej 720. Chleb na szczęście na tym nie ucierpiał.







2 x 4/5 dużej szklanki mąki pszennej 450
200 gram zakwasu żytniego
1 łyżeczka soli
2/3 szklanki wody









Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na elastyczne ciasto. Wyrabiać około 15 minut, Włożyć ciasto do miski wytłuszczonej oliwą i pozostawić na około 2 godziny. Ciasto powinno urosnąć, stać się "lżejsze". Po tym czasie przycisnąć je ręką - odgazować i złożyć rogi tworząc kulę. Przełożyć do naczynia/koszyka w którym ma wyrastać. Pozostawić do wyrośnięcia na około 4 godziny, aż wypełni formę, a objętość się zwiększy około dwukrotnie. Nagrzać piekarnik do 240C razem z blachą. Wyciągnąć blachę, wyłożyć papierem i przełożyć ostrożnie wyrośnięty chleb. Piec w 240C przez około 40 minut. Upieczony chleb powinien być "lekki", a postukany od spodu wydawać głuchy odgłos. Pozostawić do wystudzenia na 12 godzin (najlepiej na noc) i dopiero po tym czasie kroić.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz