piątek, 27 lutego 2015

Bolognese

Najpopularniejszy na świecie sos do makaronu, podawany z tagliatelle, które, w przeciwieństwie do spaghetti, może utrzymać sos. Zrobiłam go z przepisu podanego przez włoskich kucharzy w ramach akcji pokazania światu jak wygląda prawdziwe bolognese, a nie szerzące się wariacje na jego temat. Proporcja na 5 osób. 



1 kg wołowiny mielonej
100 gram boczku
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 marchewki
kawałek selera
1 szklanka wina
2 puszki krojonych pomidorów (2 x 400 gram)
ser żółty
2 łyżki oliwy




Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Boczek pokroić w krótkie słupki, włożyć na patelnię. Podsmażać na średnim ogniu aż będzie mocno rumiany. Cebulę pokroić w półplastry, czosnek przecisną przez praskę, dodać do zrumienionego boczku i zeszklić cebulę. Wtedy dodać mięso, zwiększyć ogień i smażyć aż całe mięso zbrązowieje. Dodać wino, poczekać aż wyparuje około 1/3 objętości. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać warzywa, pomidory wraz z zalewą, wymieszać i dusić pod przykrywką 1-1,5 godziny co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Podanie:
Ugotować makaron (tagiatelle) i rozłożyć na porcje. Zetrzeć ser, posypać nim makaron, a następnie nakładać sos.

marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz