poniedziałek, 23 lutego 2015

Biszkopt z karmelizowanym grejpfrutem z patelni

Strasznie długa nazwa, ale dzięki temu wiele tłumaczyć nie trzeba. Bardzo praktyczny przepis bez wykorzystania piekarnika.







2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 grejpfrut








Białka oddzielić od żółtek, następnie je ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru. Do sztywnej piany dodawać pojedynczo żółtka ostrożnie ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem i powoli dodawać do masy jajecznej, ostrożnie mieszając łyżką.
Grejpfruta pokroić na plastry, odciąć (niezbyt dokładnie) skórkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki cukru z 1 łyżką wody. Gdy zacznie się gotować skręcić palnik na niską temperaturę i położyć plastry grejpfruta. Smażyć około minuty, a następnie obrócić plastry. Prawie natychmiast wyłożyć biszkopt na grejpfruta. Smażyć pod przykryciem 10-15 minut, a następnie wyłączyć palnik i potrzymać ciasto na patelni bez przykrycia około 5 minut. Przyłożyć patelnię deską/talerzem i obrócić, aby ciasto "wypadło". Może wymagać delikatnego podważenia owoców. Uwaga na gorący karmel.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz