środa, 28 stycznia 2015

Pesto z rukoli II

Teoretycznie tej pasty nie powinnam nazywać "pesto", bo brak w niej bazylii, orzeszków piniowych i parmezanu stanowiących podstawę pesto, no ale pesto brzmi o niebo dumniej niż pasta. Proporcje na 2 male słoiczki. Duża szklanka to 400 ml.




125 gram rukoli
1/2 dużej szklanki ziaren słonecznika
7 łyżek oliwy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/10 papryczki chilli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 łyżeczka sezamu






Rukolę umyć, papryczkę posiekać drobno (uwaga: dla nielubiących ostrego posmaku proponuję jeszcze mniej papryczki). Połowę rukoli i słonecznika wrzucić do wysokiego garnka i przetrzeć blenderem. Dodać przyprawy, ziarna, resztę rukoli i słonecznika oraz połowę oliwy. Ponownie przetrzeć. Gdy masa staje się prawie jednolita dodać oliwę zostawiając jedna łyżkę. Przetrzeć całość na gładko i na końcu dodać pozostałą oliwę. Przełożyć do umytych słoiczków. Przechowywać w lodówce.

marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz