środa, 7 stycznia 2015

Naleśniki orzechowe

A właściwie naleśniki o zapachu orzechowym, z dodatkiem masła orzechowego. Aromat przy smażeniu jest nieziemski. Mogą być na słodko lub słono - u mnie, z kurczakiem w udawanym sosie śmietanowym. Duża szklanka to 330ml. Z tych proporcji wyszło 5 naleśników.







1 szklanka mleka
1/2 dużej szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka masła orzechowego











Masło rozpuścić na wolnym ogniu cały czas delikatnie mieszając - niesamowicie szybko się przypala. Jak tylko się rozpuści zdjąć z palnika i chwilę przestudzić. Dodać mleko, rozmieszać i lekko spienić. Dodać jajko, roztrzepać a na koniec dodawać partiami mąkę. Ciasto powinno być średnio gęste. Smażyć na rozgrzanej niewielkiej ilości oleju z obu stron.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz