piątek, 30 stycznia 2015

Mus pomarańczowy


Tak naprawdę dzisiejszy dzień minął pod znakiem pomarańczy i mandarynek, toteż teraz zajadam się pysznymi musami (również czekoladowym). Inspiracją, oprócz pomarańczy zalegających w koszyku z owocami, był ten przepis. Proporcje na 3 małe lub 2 średnie porcje. 

Duża szklanka to 400 ml.






1 pomarańcza
2 łyżki soku pomarańczowego
1/3 dużej szklanki śmietanki 30%
1 białko
1 łyżka cukru pudru





Śmietankę przelać do naczynia, w którym będzie ubijana i włożyć je do lodówki, trzepaczkę też.
Pomarańczę umyć, otrzeć ze skórki i obrać z pozostałej skórki. Cząstki pomarańczy przetrzeć blenderem na w jednolitą masę. Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać cukier puder (dla lubiących słodkości można dodać go więcej) i delikatnie ubijać. Powoli dodawać pomarańczę, skórkę i sok pomarańczowy ciągle delikatnie mieszając. Białko ubić w osobnym naczyniu. Łyżka po łyżce dodawać do masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce około 4 godziny. Przed podaniem przyozdobić skórką z pomarańczy lub czekoladą.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz