piątek, 30 stycznia 2015

Mus czekoladowo-pomarańczowy

Oto drugi z musów pomarańczowych/mandarynkowych (oryginalny przepis). Ten jest bardzo lekki i puszysty, a w dodatku czekoladowy. Nie mogę się zdecydować, który jest lepszy: ten czy śmietankowy.
Proporcje na 1 porcję.







40 gram czekolady deserowej
1 mandarynka/mała pomarańcza
1 jajko










Zagotować wodę i wlać na dno miski. Czekoladę włożyć do kubka i kubek włożyć do miski. Pomarańczę rozkroić, wycisnąć sok i dodać do rozpuszczającej się czekolady. Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę. Gdy czekolada się całkowicie rozpuści odrobinę ostudzić kubek z masą, dodać do niego żółtko i wymieszać trzepaczką lub widelcem. Powoli dodawać pianę z białek ostrożnie mieszając. Gotowy mus przełożyć do pucharków i schłodzić co najmniej 5 godzin. Przed podaniem ozdobić tartą skórką pomarańczową, bitą śmietaną lub czekoladą.

marcelina


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz