czwartek, 29 stycznia 2015

Miodowe latte

Tym razem jeszcze słodsza wersja latte. Miód doskonale komponuje się z mlekiem, a kawa jest tam jedynie doskonałym dodatkiem. Inspiracją był ten przepis
Dziękuję R. i A. za spieniacz do mleka.







2/3 szklanki mleka
3 łyżeczki miodu
1 łyżeczka kawy









Mleko podgrzać i spienić. Miód wlać do wysokiej szklanki. Kawę zalać wrzątkiem, zaparzyć i odcedzić lub zaparzyć w kafetierce i chwilę odczekać do schłodzenia - powinna być odrobinę cieplejsza nić mleko. Gdy mleko jest letnie delikatnie po ściance wlać je do szklanki razem z częścią piany. Następnie łyżka po łyżce wlewać kawę, napój powinien się rozwarstwić. Przykryć kawę resztą piany. Podawać natychmiast. Przed wypiciem wymieszać cały napój z miodem.

marcelina

2 komentarze:

  1. pięknie wyszła :) ta pianka, przydałby mi się spieniacz :)
    czy podeślesz mi fotkę do galerii czytelników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a spieniacz rzeczywiście niezwykle ułatwia sprawę :)

      Usuń