niedziela, 4 stycznia 2015

Kurczak, brokuł z masłem orzechowym

Czas porządków i eksperymentów. Postanowiłam sobie przypomnieć jak smakuje połączenie masła orzechowego i kurczaka, stąd takie połączenie. Miałam w lodówce kawałek brokuła, stąd - po sprawdzeniu w zakamarkach internetu (tutaj) - i on wylądował w tej potrawie. Połączenie smaczne i niezwykle aromatyczne - pachnie orzechami. Porcja na 2 osoby.






150 gram makaronu
250 gram brokuła
2 łyżki masła orzechowego
4/5 szklanki mleka
1 łyżka masła
1 mała cebula
1 łyżka sezamu
1/2 fileta z kurczaka







Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Sezam wysypać na patelnię i uprażyć. Brokuła pokroić na różyczki i kostkę i zblanszować. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć (mój był gotowy...). Cebulę pokroić w drobną kostkę. Masło (zwykłe) roztopić na patelni, zeszklić cebulkę. Dodać mleko i chwilę poczekać do rozgrzania. Dodać masło orzechowe i mieszając poczekać do rozpuszczenia. Nie trzymać zbyt długo samego sosu, bo szybko gęstnieje. Dodać makaron, kurczaka i brokuły, wszystko wymieszać. Podawać na ciepło z sezamem.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz