piątek, 9 stycznia 2015

Domowe latte

W latte uwielbiam jego warstwowość. To moja pierwsza próba wykonania tego smakołyku w domu "ręcznie" i dość udana. Następne będą tylko lepsze. Proporcje na jedną dużą szklankę.







1 szklanka mleka
1 łyżeczka kawy













Kawę zaparzyć w kafetierce lub zalewając ją wrzątkiem tak, by otrzymać co najmniej 50 ml płynu. W tym czasie podgrzać mleko w garnuszku, ma być bardzo ciepłe. Mleko ubić ręcznie rózgą lub specjalnym ubijaczem, a następnie przelać do wysokiej szklanki razem z powstałą pianą. Wciąż gorącą kawę wlewać powoli do mleka łyżka po łyżce. Im wolniej i mniejszy strumień tym wyraźniejsze będą warstwy w latte. Całość można posypać czekoladą lub kakao.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz