wtorek, 20 stycznia 2015

Czekoladowe tartaletki

100. Tartaletki dla czekoladomaniaków. Czekoladowo-kakaowy spód, domowy dżem i bita śmietana, to bomba kaloryczne. Z tych proporcji wychodzą 2 tartaletki o średnicy 7-8 cm. 








100 gram gorzkiej czekolady
100 gram kakaowych herbatników
1/2 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki domowego dżemu wiśniowego
1 łyżka cukru pudru








Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do rondelka. Postawić na gazie i rozpuścić. W tym czasie pokruszyć bardzo drobno herbatniki. Można użyć jakiejś maszynki do rozdrabniania. Dodać herbatniki do czekolady i wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć masą tartaletki. Poczekać aż chwilę przestygnie i włożyć do lodówki do zastygnięcia (minimum 1/2 godziny). Śmietankę przelać do naczynia w którym będzie ubijana i włożyć do lodówki. Włożyć tam też ubijaczkę. Gdy spody będą zastygnięte ubić śmietankę. Do ubitej dodać cukier puder i jeszcze kilka razy zamieszać. Czekoladowy spód posmarować dżemem, na to wyłożyć bitą śmietanę. Deser można wyciągnąć z tartaletek, najlepiej zanim nałoży się dżem i śmietanę.

marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz