niedziela, 18 stycznia 2015

Czekoladowe latte

Dla fanów czekolady, kawy i mlecznej pianki. Słodki napój na późny wieczór. Nie wiem co na zdjęciu robi śmietanka 30%... Proporcje na dużą szklankę (330 ml).








4/5 szklanki mleka
4 kostki czekolady
2 łyżeczki kawy










 Zagotować wodę i wlać ją do rondelka. Czekoladę włożyć do szklanki, z której będziemy pić kawę. Szklankę włożyć do rondelka z gorącą wodą i rozpuścić czekoladę. Kawę zaparzyć w kafetierce tak, żeby otrzymać około 1/3 szklanki naparu. W tym samym czasie podgrzać mleko i ubić je trzepaczką. Ubite mleko wlać ostrożnie do rozpuszczonej czekolady lejąc po szklance. Następnie powoli, po łyżeczce dodawać kawę. Powinna rozdzielić mleko i pianę. Im wolniej i dokładniej będzie wlewana tym warstwy będą wyraźniejsze.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz