czwartek, 11 grudnia 2014

Żurek na domowym zakwasie

Porwałam się na głęboką wodę i zrobiłam własny zakwas (stąd) oraz później na nim żurek (również stąd). Chyba postąpiłam nie tak jak trzeba z dodawaniem zakwasu, więc zupa nie jest tak kwaśna jak być powinna, ale już jestem o to doświadczenie mądrzejsza. Proces robienia zakwasu trwa 4-5 dni, a gotowanie samego żurku + wywaru około 3 godzin. Proporcje na około 1,5 litra zupy.

4/5 szklanki zakwasu
2 białe kiełbasy
100 gram boczku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka chrzanu
2 łyżki śmietany 30 %
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 1/2 łyżeczka majeranku

Na wywar:
3 marchewki
1 pietruszka
seler
kapusta
1 cebula
por




Warzywa na wywar zalać 5 szklankami wody i zagotować. Pozostawić na małym ogniu przez 1-1,5 godziny, aż warzywa zmiękną a wywar będzie miał wyraźny posmak. 
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, aż wytopi tłuszcz. Dodać pokrojoną cebulkę. Wyciągnąć warzywa z wywaru. Dodać boczek z cebulką i kiełbasy. Gotować tak około 40 minut na małym ogniu. Następnie dodać zakwas, chrzan, zmiażdżony ząbek czosnku i przyprawy. Podgotować przez kilka minut, ściągnąć z palnika. Śmietanę zahartować wywarem, a następnie dodać do zupy i wymieszać. Podawać z jajkiem i pokrojoną w plasterki kiełbasą.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz