środa, 10 grudnia 2014

Szarlotka imbirowa z różowo-fioletowo-niebieską pianką

Szarlotka na ciepło, to coś o czym się marzy w mroźne dni. I proszę, mówisz, masz. Szarlotka z podsmażanymi jabłkami z imbirem oraz lekką pianką na wierzchu. Wedle zapewnień wiśniowy kisiel powinien zabarwić ją na różowo, no ale... 
Proporcje na blaszkę 21 x 25 cm.






1 1/2 kg jabłek
1 1/2 szklanki mąki pszennej
100 gram masła
1 cytryna
3 jajka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki cukru
1 łyżeczka imbiru (proszek)
60 gram kisielu wiśniowego (proszek)







Jabłka umyć, obrać, pokroić w duże kawałki. Wrzucić do rondelka, zalać sokiem z połowy cytryny i 1 łyżkę cukru. Postawić na małym ogniu. Poddusić aż jabłka zmiękną i zrobią się przezroczyste. Dodać imbir, wymieszać. Jabłka nie powinny się rozpadać.
Otrzeć skórkę z cytryny. Z mąki, masła, 2 łyżek cukru, skórki i żółtek zagnieść kruche ciasto. Podzielić w proporcji 3:1. Większą część ciasta włożyć do lodówki na 20 minut, mniejszą do zamrażalnika.
Piekarnik rozgrzać do 180 C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i nakłuć widelcem. Wyłożyć jabłka i zapiekać razem przez 30 minut. W tym czasie ubić białka na sztywną pianę z cukrem. Na koniec dodać kisiel i ubijać intensywnie aż do uzyskania różowego koloru. Wyłożyć pianę na podpieczony spód. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o małych oczkach i posypać nim piankę. Całość zapiekać 20 minut w 180 C. Podawać na ciepło lub zimno.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz