sobota, 6 grudnia 2014

Ciasteczka z cieierzycy

Prawie bezglutenowe ciasteczka, ale przede wszystkim z ciecierzycy. Niezwykle sycące. Oryginalny przepis pochodzi stąd. Występujący w nim syrop klonowy zastąpiłam zgodnie z radami z tej strony
Duża szklanka to 400 ml. Z podanych proporcji wyszło 30 małych ciasteczek. 



2/3 szklanki ziaren ciecierzycy
lub
1 duża szklanka ugotowanej ciecierzycy
4 łyżki miodu
4 łyżki soku jabłkowego
1/4 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki masła orzechowego
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia








Suche ziarna ciecierzycy namoczyć przez 10-12 godzin. Następnie odcedzić, zalać ponownie woda i zagotować. Gotować przez 1,5 godziny, ściągając co jakiś czas szumowiny i zmieniając co najmniej raz wodę. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i ostudzić.
Piekarnik nagrzać do 180 C. Miód wymieszać z sokiem. Do miski przełożyć masło i miód, wymieszać. Partiami dodawać ciecierzycę i blenderem ucierać na jednolitą masę. Na koniec dodać mąkę i przetrzeć.. Czekoladę pokroić w drobną kostkę, dodać do ciecierzycy i wymieszać łyżką. Z masy formować małe kulki, układać je lekko spłaszczone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 C przez 10-15 minut. Wystudzić na kratce.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz