niedziela, 7 grudnia 2014

Chleb razowy na zakwasie żytnim

Pierwszy w pełni udany chleb na zakwasie (przepis na zakwas), urósł tak jak potrzeba, upiekł się tak jak trzeba no idealnie. Tylko niesłony, bo pominęłam sól, która jest w tym przepisie. Ale człowiek uczy się na błędach i następnym razem nie zapomnę :)
Proporcje na blaszkę o wymiarach 11x23 cm. Duża szklanka to 400 ml, czyli 190 gram mąki żytniej i 170 pszennej.





4/5 dużej szklanki mąki żytniej razowej
4/5 dużej szklanki mąki pszennej 450
1 szklanka letniej wody
4 łyżki zakwasu żytniego
1/2 łyżki ziaren słonecznika
1/2 łyżki pestek dyni









Wszystkie składniki oprócz wody włożyć do miski. Mieszać łyżką dodając powoli wodę. Masa powinna być gęsta i lepiąca, może być potrzeba dodania wody, wszystko zależy od mąk i zakwasu. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę chlebową. Można posypać wierzch ziarnami. Pozostawić do wyrośnięcia na 4-5 godzin albo aż do momentu gdy chleb podwoi swoją objętość/wypełni całą blaszkę. Piekarnik nagrzać do 230 C. Piec chleb w tej temperaturze przez około 10 minut (góra-dół). Potem zmniejszyć temperaturę do 190 C i piec jeszcze około godzinę. Upieczony chleb wyciągnąć z blaszki i pozostawić do całkowitego ostudzenia, np. na noc.


marcelina



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz