środa, 17 grudnia 2014

Carbonara

Połączyłam kilka kiedyś przeglądniętych przepisów na carbonarę i uzyskałam to. Nie wiem jak do prawdziwej carbonary temu daniu daleko, ale bardzo się starałam.  Duża porcja dla 1 osoby.




70 gram boczku
100 gram spaghetti
1 jajko
1/2 szklanki śmietany 30%
50 gram sera żółtego
1/2 czerwonej cebuli
1/5 papryczki chilli
1 ząbek czosnku
natka pietruszki










Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Ser zetrzeć na tarce.
Papryczkę, cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle. Boczek pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Podsmażyć aż wytopi się tłuszcz. Na patelnię włożyć ugotowany makaron. Jajko rozkłócić ze śmietaną i dodać do całości mieszając. Po chwili dodać ser i wciąż mieszając poczekać aż się rozpuści. Podawać z pietruszką.



marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz