czwartek, 20 listopada 2014

Wegeburgery

Dziś połączyłam siły z autorką polakomsie i w efekcie otrzymałyśmy wegeburgery. Wzorowałyśmy się na tym przepisie, nawet bez wielkich modyfikacji. Kotlety z kaszy jaglanej były odrobinkę za ostre, ale nie umiałyśmy się zdecydować, którą z przypraw ograniczyć. :) Całość na przypieczonych bułkach smakowała wyśmienicie.
Z podanych proporcji uzyskałyśmy 13 kotletów, ale tylko 6 burgerów.


2 szklanki startej marchewki (2-3 marchewki)
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki słonecznika
4/5 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki bułki tartej
3 łyżki mąki razowej
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka imbiru
2 łyżeczki kolendry
1/4 łyżeczka chilli

6 bułek
1 pomidor
1 cebula czerwona 
3 ogórki kiszone
1/2 papryki czerwonej
sos pomidorowy




W rondelku zagotować 2 szklanki wody. W międzyczasie zagotować wodę w czajniku i sparzyć nią kaszę, najlepiej dwukrotnie. Sparzoną kaszę dać na gotującą się w rondlu wodę, gotować do wchłonięcia wszystkich płynów. Odstawić do wystudzenia.
Rozgrzać patelnię, wysypać sezam i słonecznik. Ziarna podprażyć przez około 5-8 minut. Odstawić do wystygnięcia. 
Rozgrzać piekarnik do 200C. Marchewkę, ziarna, kaszę, bułkę, mąkę i przyprawy wymieszać w misce. Dodać olej i wymieszać na jednolitą masę. Formować z niej kotleciki, w miarę równomierne i równowysokie. Wyłożyć na papierze do pieczenia i zapiec w piekarniku przez około 30-40 minut.
Pomidora, cebulę i ogórki pokroić w cienkie plastry. Pod koniec pieczenia kotletów bułki rozkroić na pół, ułożyć wewnętrzną stroną do góry na blaszce i włożyć do piekarnika na 3 minuty. Wyciągnąć bułki, każdą posmarować sosem pomidorowym. Na spodnich częściach układać kolejno: paprykę, kotlet, pomidor, cebulę i ogórki, przykryć drugą połową bułki. Podawać na ciepło, gdy bułka jest chrupiąca.
marcelina i Beata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz