środa, 26 listopada 2014

Krokiety z pieczarkami i papryką

Do wykonania krokietów wykorzystałam te naleśniki. Połączenie papryki i pieczarek okazało się bardzo ciekawe. Dodatkowego posmaku dodała odrobina przecieru pomidorowego. Z podanych składników wychodzi 8 krokietów.





8 naleśników
250 gram pieczarek
1/2 małej cebuli
2/3 papryki czerwonej
1/4 szklanki przecieru pomidorowego
50 gram sera żółtego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki lubczyku





Cebulę posiekać dość drobno. W rondlu roztopić masło, wrzucić cebulę i zeszklić. Zetrzeć do tego pieczarki i dusić całość pod przykryciem. W międzyczasie pokroić paprykę w bardzo drobną kostkę. Pieczarki odparować, po czym zalać przecierem pomidorowym.. Po chwili dodać paprykę i dusić pod przykryciem. Ser żółty zetrzeć. Dodać przyprawy, ser żółty, wymieszać i odstawić do przestudzenia. 

Na naleśnik wyłożyć łyżkę farszu na środek i rozsmarować tworząc "pas". Złożyć do środka boki naleśnika i całość zwinąć. Można panierować krokiety w jajku i bułce tartej i usmażyć. Przed podaniem (panierowane czy nie) podsmażyć na maśle.

marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz