wtorek, 18 listopada 2014

Kotleciki z kaszy manny

Dzięki tym kotlecikom nauczyłam się poprawnie odmieniać zwrot "kasza manna". Proste kotleciki doskonałe jako dodatek jak i samodzielne danie np. z sosem. Oryginalny przepis pochodzi stąd, u mnie nastąpiły spore modyfikacje. Z podanych proporcji wychodzi 6 kotlecików.





1/2 szklanki kaszy manny
1 szklanka wody
1 łyżeczka sosu koperkowego w proszku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 jajko
50 gram sera mozzarella
płatki owsiane









Wodę zagotować z przyprawami. Dodać kaszę mannę i całość gotować jeszcze około 5-10 minut ciągle mieszając. Odstawić do wychłodzenia. Ser zetrzeć na tarce, dodać do wystudzonej kaszy. Dodać jajko i wymieszać na jednolitą masę. Formować kotleciki, obtaczać w płatkach owsianych i smażyć na oliwie na rumiano.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz