wtorek, 18 listopada 2014

Inspiracja ratatouille

Nazywane "francuskim leczo". Chciałam zrobić je w tej oryginalnej formie, jednak efekt jest tylko inspirowany prawdziwym ratatouille. Przede wszystkim znajdują się tam papryka i ser żółty, które zastępują żółtą cukinię (kabaczek). I całość mogła pozostać bardziej zapieczona, ale nam się już bardzo spieszyło. Z podanych składników wychodzą 2 bardzo duże porcje.




1 1/2 cukinii
1 średni bakłażan
1 papryka
100 gram sera mozzarella
4 pomidory
1 szklanka przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 mała cebula czerwona





W rondelku rozgrzać oliwę. Pomidory i czosnek pokroić niezbyt drobno, wrzucić na rozgrzaną oliwę i zeszklić. Pomidory pokroić i dodać do cebulki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10-15 minut, aż do miękkości. Przetrzeć je blenderem, przełożyć ponownie do rondelka. Dodać przecier pomidorowy i zioła i sól do smaku. Chwilę podgotować, zestawić z kuchenki.
Piekarnik rozgrzać do 170C. Cukinię, bakłażana, paprykę i ser pokroić w cienkie (ok. 2-3 milimetrowe) plastry. Do naczynia żaroodpornego wylać sos, wykładać naprzemiennie plastry warzyw w dowolnej kolejności. Przykryć folią, papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Zapiekać minimum 1 godzinę 15 minut, można dłużej, aż warzywa będą jeszcze miększe. 


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz