sobota, 29 listopada 2014

Ciasto jabłkowe

Nie jest to typowy jabłecznik/szarlotka. Jabłka tu trafiają bezpośrednio do ciasta. Ciasto raczej ciężkie, najlepiej smakuje świeże, zaraz po ostudzeniu. Użyłam w tym przepisie każdej dostępnej mąki w mojej kuchni: razowej, pszennej, krupczatki.Oryginalny przepis pochodzi stąd.
Porcja na blachę 21x25 cm. Duża szklanka to 330 ml, czyli 170 gram mąki.





5 jabłek
2 duże szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
3 jajka
200 gram suszonych moreli
1 cytryna









Piekarnik nagrzać do 170 C.
Jabłka umyć, obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cytrynę umyć, otrzeć ze skórki, sok wycisnąć i wymieszać z jabłkami. Mąkę wymieszać z proszkiem. Do miski wbić jajka i lekko je ubić widelcem. Dodać cukier, jabłka, skórkę z cytryny i morele. Dodać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać. 
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i rozsmarować. Piec w 170 C około 50 minut.

marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz