piątek, 28 listopada 2014

Cannelloni z mięsem mielonym

To moja ulubiona forma dania z makaronem. Na równi z lasagne i.. większością dań z makaronem. Wersja mięsna z sosem beszamel, no po prostu delicje! Porcja na 4 osoby.
Uwaga, zdjęcie zawiera lokowanie produktu ;)



12 rurek cannelloni
400 gram mielonego mięsa wieprzowego
300 gram przecieru pomidorowego
2/3 papryki zołtej
1 cebula czerwona
1/2 papryczki chilli
1 ząbek czosnku
oregano, bazylia, majeranek, sól

3 szklanki mleka
4 1/2 łyżki masła
3 łyżki mąki
gałka muszkatołowa
sól



Chilli i czosnek posiekać drobno. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć chwilę czosnek z chilli. Cebulę pokroić bardzo drobno, dodać na patelnię. Gdy cebula się zeszkli wyłożyć mięso. Podsmażać je aż całkiem zmieni kolor. Przykryć i zostawić na chwilę. Dodać 2/3 przecieru pomidorowego, zmniejszyć ciepło na prawie minimum i poddusić. W tym czasie pokroić paprykę w bardzo drobna kostkę. Całość dodać do sosu, wymieszać i wciąż pozostawić na chwilę pod przykryciem. Dodać resztę przecieru, przyprawy i pozostawić jeszcze na 10 minut. Odstawić do ostudzenia.
Przygotować sos beszamelowy z tego przepisu. Lekko ostudzić. Rozgrzać piekarnik do 170 C. Do naczynia żaroodpornego wylać połowę sosu. Za pomocą łyżeczki napełnić rurki mięsem. Układać jedna koło drugiej od razu w naczyniu. Gdy będą wszystkie zalać je drugą częścią sosu. Wstawić do piekarnika, zapiekać w 170 z termoobiegiem przez 40-50 minut. Można pod koniec posypać z wierzchu tartym serem np. mozzarellą. 
Uwaga: krojone na ciepło nie zawsze zachowuje konsystencję rurek, na zimno wygląda ładniej na talerzu :)

marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz