środa, 5 listopada 2014

Budyń kakaowy

Kakao stanowi czasem dość dobry substytut czekolady. Tak jest własnie w tym wypadku. Ten prosty budyń całkowicie spełnił moje wymagania czekoladowe na tę chwilę. 
Proporcje na 1 porcję.





1 szklanka mleka
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
1 (kopiata) łyżka kakao
1 żółtko










Do garnuszka dać 3/4 szklanki mleka i cukier. Zagotować. W tym czasie wymieszać resztę mleka z mąką, żółtkiem i kakao. Gdy mleko zacznie wrzeć i zwiększy "swoją objętość" dwukrotnie dodać mieszankę z kakao. Intensywnie mieszając potrzymać całość na palniku. Gdy budyń będzie miał jednolity kolor i odpowiednią gęstość ściągnąć. Można podawać na ciepło lub wystudzić.

marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz