środa, 19 listopada 2014

Beszamel

Niby prosty sos, podstawa wielu potraw, a można go łatwo zepsuć. W każdym momencie wykonywania go trzeba się mocno na tym koncentrować. Zasmażka nie może się przypalić, nie powinna się nawet przyrumienić zbytnio, a mleko trzeba dodawać powoli.
Proporcje na 250 mililitrów mleka, do średniej zapiekanki.







1 1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej (jasnej)
1 szklanka mleka
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli









Masło rozpuścić w rondelku na niewielkim gazie. Gdy zaczyna skwierczeć dodać mąkę i wymieszać. Pozostawić na takim małym ogniu jeszcze przez około 4-5 minut ciągle mieszając. Uważać by mąka nadmiernie nie zrumieniła się, ma być delikatnie żółta a całość ma się "gotować". Do zasmażonej mąki dodawać partiami mleko. Po dodaniu wymieszać dokładnie do uzyskania jednolitej masy i poczekać aż delikatnie zgęstnieje. Wtedy dodać kolejną porcję. Pod koniec dodać przyprawy i poczekać do zgęstnienia (zawrzenia). Ściągnąć z palnika.



marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz