sobota, 4 października 2014

Zupa pomidorowa

Gotując zupę pomidorową za każdym razem wchodzi mi inna. Ta jest zupą (a nie kremem) ze świeżych pomidorów jedynie wspomożoną przecierem pomidorowym ("z kartonika").
Duża szklanka to 330 ml.






6 pomidorów
1 duża szklanka przecieru pomidorowego
7 szklanek wody
włoszczyzna:
3 marchewki
1/2 pora
4 pietruszki
2 cebule
1/4 selera







Wodę wlać do dużego garnka. Warzywa obrać. Marchewkę pokroić w kostkę, pietruszkę w słupki. Pora podzielić na 3 części. Wszystko dodać do wody i ugotować wywar warzywny. Pod koniec można dodać kostkę rosołową. 
Cebulę poszatkować, pomidory drobno pokroić. Razem włożyć do osobnego rondla i dusić pod przykrywką od czasu do czasu mieszając aż do rozgotowania pomidorów. Doprawić ulubionymi ziołami (np. majeranek i oregano). Następnie delikatnie przestudzić. Połowę masy przetrzeć przez sitko do osobnego naczynia. Dodać pomidory, przetarte pomidory i przecier pomidorowy do gotującego się wywaru. Potrzymać na ogniu. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać z makaronem lub ryżem.

 marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz