wtorek, 7 października 2014

Zielony mech

Ciasto - hit sezonu. Polecany przez znajomą, a dokładny przepis znaleziony tutaj. Zachwyca swoim kolorem, bo rzeczywiście przypomina zielony mech. Lekka masa z serka mascarpone dobrze się komponuje z wilgotnym ciastem. Naprawdę fantastyczne.
Duża szklanka to 330 ml.



2 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka

1 szklanka cukru
1/2 szklanki oliwy/oleju
450 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)

1 duża szklanka śmietanki 30%
250 gram serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

granat/borówki



Nagrzać piekarnik do 170 C.
Szpinak rozmrozić i odsączyć częściowo z wody. Jajka ubić z cukrem, dodać oliwę oraz mąkę z proszkiem wciąż ubijając. Na koniec dodać szpinak i wymieszać łyżką. Masa powinna być półpłynna. Wylać ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 C przez 40-50 minut.
Z wierzchu ciasto się przyrumieni, a nawet zbrązowieje. Gotowe ciasto wyjąć, odciąć górną część i skruszyć na osobnym talerzyku (można osobno skruszyć część przypieczoną i część zieloną.
Śmietankę ubić na sztywno, a pod koniec dodać cukier puder. Mascarpone rozetrzeć i partiami dodawać ubitą śmietankę wciąż mieszając. Nałożyć gotową masę na ostudzony placek i posypać z wierzchu skruszonym ciastem. Po wierzchu posypać ziarenkami granatu lub borówkami.



marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz