niedziela, 12 października 2014

Kurczak z ananasem

Dość szybkie mięsne danie na słodko - z owocami. Przekonało swoim smakiem nawet przeciwników takich połączeń.



250 gram mięsa z kurczaka
5 plastrów ananasa (z puszki)
1/2 objętości syropu z ananasów
1/2 cebuli
1/2 papryki czerwonej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka tartego imbiru
1/3 szklanki sezamu
100 gram ryżu





Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu pomijając dodatek soli. Podczas gotowania do wody dodać curry.
Kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do miski i obsypać sezamem. Wymieszać tak, aby ziarna oblepiły wszystkie kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać imbir, starty czosnek i paprykę ostrą. Podsmażyć i dodać kurczaka w sezamie. Całość smażyć aż mięso będzie białe. 
Cebulę posiekać drobno, paprykę pokroić w nieduże kawałki. Plastry ananasa podzielić na ósemki. Na osobnej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać cebulkę. Gdy się zeszkli dodać paprykę, podsmażyć około 30 sekund i dodać część syropu z ananasów. Dusić chwilę pod przykrywką, następnie dodać kawałki ananasów i pozostały syrop. Poddusić jeszcze przez około 10 minut. Następnie przełożyć zawartość do patelni z kurczakiem i chwilę podgrzewać (bez przykrycia). 
Podawać z ugotowanym ryżem, który można skropić wytworzonym sosem.

marcelina


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz