sobota, 18 października 2014

Chleb pszenny razowy na zakwasie

Pierwsza w miarę udana próba pieczenia chleba na zakwasie. Okazało się, że to nie jest takie łatwe jak się wydaje, ale myślę, że kiedyś dojdę do wprawy. Moje problemy mogą też być spowodowane posiadanie nietypowego piekarnika. Przepis pochodzi z tej strony. 
Duża szklanka to 330 ml.




1 duża szklanka mąki pszennej razowej
1/2 szklanki mąki pszennej typ 450
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki słonecznika/siemienia lnianego
1/2 łyżki soli
150 gram zakwasu pszennego
2  szklanki wody








Mąki wymieszać z solą,  płatkami owsianymi i ziarnami. Dodać zakwas i mieszając łyżką dodawać wodę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być gęste i w miarę jednolite. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. 
Piekarnik nagrzać do 200C. Włożyć wyrośnięte ciasto do piekarnika i piec w tej temp przez około 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec przez około godzinę. Pod koniec wyjąć chleb z blaszki i dopiec bez papieru. Postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
Należy go kroić po całkowitym wystygnięciu (na drugi dzień).


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz