piątek, 19 września 2014

Zapiekanki pomidorowo-szpinakowe

Zapiekanki to dobry pomysł na przerobienie suchego chleba i bułek. Zamiast kłaść wszystkie dodatki na wierzchu wolę robić "nadziewać" bułeczki. W ten sposób farsz nie wysycha, a pieczywo jest chrupiące. Z podanych proporcji wychodzi 4 bułeczki. Duża szklanka to 330 ml.



bułki
1 pomidor
1 duża szklanka szpinaku
1 czerwona cebula
3 łyżki pestek z dyni
1/3 papryki czerwonej
1/4 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki lubczyku
40 gram żółtego sera pokrojonego w kostkę






Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oleju. Dodać szpinak. Gdy szpinak zwiędnie dodać pokrojone drobno pomidory, paprykę, pestki i zioła. Potrzymać jeszcze chwilę na ogniu. Zdjąć, delikatnie przestudzić. Dodać ser i wymieszać całość.
Piekarnik nagrzać do 160 C (góra-dół, termoobieg). Bułkom odciąć "czapeczki" i  ostrożnie wydrążyć. Farsz nakładać bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika. Wypełnić bułeczki, przykryć i zapiekać 15-20 minut. Podawać gorące.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz