niedziela, 21 września 2014

Tosty z serem

Szybkie i sycące. Doskonałe na śniadanie. Można połączyć je np. na słodko z dżemem lub na ostro z pomidorami. Przepis pochodzi od mojej babci.





2 bułki
1 jajko
70 gram sera żółtego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka mieszanki przypraw do serów
masło do smażenia








Jajko rozbić do miseczki, rozkłócić. Ser zetrzeć na tarce i dodać do jajka razem z ziołami. Wymieszać na gęstą masę. Bułki pokroić w kromki. Na patelni dobrze rozgrzać masło. Bezpośrednio przed położeniem na każdą kromkę nałożyć warstwę sera. Kłaść na maśle masą do dołu. Przysmażyć ok 2 minuty, delikatnie obrócić na drugą stronę. Jeśli tost nie chce się obracać należy dać mu jeszcze chwilę się dosmażyć. Drugą stronę można przysmażyć lub nie. Podawać natychmiast. 


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz