piątek, 26 września 2014

Tort kawowy

Klasyczny tort urodzinowy - biszkoptowy. Masa jest bardzo kawowa, chyba tylko dla lubiących kawę. Przepis na masę pochodzi z książki "Kuchnia polska" wyd: 1969.



4 jajka
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka
4/5 szklanki cukru
200 gram masła
7 łyżeczek kawy

50 gram czekolady deserowej
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka śmietany





Kawę zalać wrzątkiem (1/2 szklanki) i pozostawić do zaparzenia.
Piekarnik nagrzać do 170 C.
4 białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, a następnie pojedynczo żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem . Dodawać po łyżce do masy jajecznej i mieszać łyżką. Masę (biszkopt) wyłożyć do tortownicy posmarowaniej margaryną i wysypanej bułką tartą.  Piec ok 30 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić w blaszce. Zimny przekroić na 2 części.
Można też upiec 2 cienkie biszkopty (po dwóch jajka).
Jajka ubić z cukrem na parze, a następnie schłodzić w zimnej wodzie ciągle ubijając. W osobnym naczyniu utrzeć masło i dodać wystudzoną masę. Kawę zlać znad fusów i dodawać po jednej łyżce uważając by nie zważyć masy.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i  śmietanę mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
Biszkopty przełożyć masą. Wierzch posmarować polewą. Można ją zastąpić samą czekoladą. Ozdobić np. płatkami migdałowymi. Przechowywać w chłodnym miejscu.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz