poniedziałek, 8 września 2014

Pasta z orzeszków ziemnych

Pasta do chleba mojego pomysłu. Nie wygląda zbyt apetycznie, ale smakuje bardzo orzeszkowo. Dla fanów soli, polecam dosolić, bo nawet dla mnie jest troszeczkę za mało słona.






1/3 szklanki soczewicy zielonej
1 szklanka orzeszków ziemnych prażonych
odrobina papryczki chilli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 małej cebuli czerwonej







Soczewicę ugotować w niecałej szklance wody. Jeśli nie wsiąknie całej wody, to nawet lepiej. Do ugotowanej soczewicy dodać posiekaną cebulę. Zostawić tak do ostygnięcia. W wysokim naczyniu wymieszać orzeszki, chilli, pieprz i wychłodzoną soczewicę, cebulę. Wszystko utrzeć blenderem na jednolitą masę. Uwaga, na początku dokładnie wymieszać składniki, inaczej będą pryskać po całej kuchni. Jeśli pasta jest zbyt gęsta można dodać do kilku łyżek wody w trakcie ucierania.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz