czwartek, 18 września 2014

Naleśniki razowe

Oto połączenie przyjemnego z pożytecznym: z powodu przeprowadzki muszę zużyć wszystkie mąki jakie mam,  i tak powstały smaczne i zdrowe naleśniki. Z podanych proporcji wychodzi 4 naleśniki o średnicy ok. 30cm. Takie naleśniki, w zależności od przypraw, można podawać jak normalne - na słodko lub na słono. U mnie - z sosem pomidorowym.
Duża szklanka to 330 ml.





1 duża szklanka wody
4/5 szklanka mąki razowej
1/5 szklanki otrębów żytnich
1 jajko
1 łyżka siemienia lnianego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego









Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Nie powinna być zbyt rzadka. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni (najlepiej naleśnikowej) z odrobiną oleju.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz