piątek, 19 września 2014

Mus malinowy z czekoladową bitą śmietaną

Deser stosunkowo prosty do wykonania, a w smaku genialny! Śmietana jest bardzo słodka, lubiącym słodkie a nie bardzo słodkie desery polecam zmniejszyć lub pominąć cukier puder. Z podanych proporcji wychodzi 1 ogromna porcja lub 2 średnie.

Maliny otrzymałam w prezencie, za co stokrotnie dziękuję Ofiarodawcy.







1 szklanka malin
2 łyżki cukru
1/2 szklanki śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
25 gram czekolady w proszku










Śmietankę przelać do naczynia, w którym będzie ubijana i włożyć do lodówki razem z trzepaczką (ubijaczkami). Maliny dać do rondelka, zasypać cukrem. Doprowadzić do wrzenia i smażyć na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie odstawić do wystudzenia. Gdy maliny są co najwyżej letnie wyciągnąć z lodówki śmietanę i ubić. Pod koniec ubijania dodać czekoladę i cukier. Do naczynia wyłożyć maliny, a na to śmietanę. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce.

marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz