czwartek, 18 września 2014

Mus czekoladowy z kulkami

Lumarki to chyba moje ulubione ciasteczka. Pamiętam jak z siostrą zawsze prosiłyśmy mamę, żeby je nam kupiła. Ostatnio napotkałam je również w dyskoncie i zrobiłam spory zapas. Przepis na mus czekoladowy pochodzi z "Ciasta i desery. Krok po kroku" autorstwa Marianne Magnier-Moren z drobnymi modyfikacjami. Porcja na 2 osoby.








5 łyżek śmietanki 30%
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki masła
100 gram czekolady mlecznej lub deserowej
lumarki









Śmietanę z wodą i masłem zagotować i ściągnąć z gazu. Dodać czekoladę i wymieszać całość do rozpuszczenia. Następnie ponownie postawić na średnim gazie i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 2 minuty ciągle mieszając. Przełożyć do miseczek, pozostawić do ostygnięcia. Do letniego włożyć lumarki dla ozdoby i włożyć całość do lodówki na około 2 godziny.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz