wtorek, 23 września 2014

Muffiny razowo-owsiane z kokosem

Pomysł przyszedł z potrzeby wykorzystania trzech głównych składników i bardzo się sprawdził. Powstałe ciasto jest cięższe niż zwykłe na muffiny, lecz nie przeszkodziło to w smacznym efekcie.
Duża szklanka to 330 ml. Z podanych proporcji wyszło 10 dużych i 12 małych muffinek.




1 1/2 szklanki mąki razowej
3/4 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/3 szklanki rozpuszczonego masła
4/5 dużej szklanki koksu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 szklanka mleka






Piekarnik nagrzać do 190 C.
Mąkę, płatki, sodę i proszek wymieszać w misce. Osobno wymieszać mleko, jajko i masło. Połączyć ze sobą i wymieszać na jednolitą masę długo mieszając. Dodać kokos. Do foremek włożyć papilotki i nałożyć masę do 2/3 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku 20-25 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z foremek i studzić w papilotkach na kratce.

marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz