poniedziałek, 22 września 2014

Makaron ze szpinakiem

"A jak się przygotowuje świeży szpinak?".  Na przykład właśnie tak.
Podane proporcje wystarczają dla 2 osób. Duża szklanka to 330 ml.







100 gram makaronu
2 duże szklanki świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli czerwonej
1/4 papryczki chilli
1 pomidor
1/4 papryki czerwonej
1/4 szklanki orzeszków ziemnych
20 gram sera żółtego






Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę, czosnek i chilli posiekać drobno i podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak i dusić pod przykrywką aż cały zwiędnie. Można dodać do niego 2-3 łyżki wody. Pomidora i paprykę pokroić w kostkę, dodać do szpinaku. Całość chwilę poddusić. Pod koniec dodać orzeszki i ulubione zioła i przyprawy (np. pieprz ziołowy i lubczyk). Wyłożyć na talerz i posypać serem żółtym.


marcelin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz