niedziela, 21 września 2014

Kurczak z mascarpone

Bardzo delikatny w smaku sos, idealny do makaronu. Kurczak smażony z czosnkiem i chilli dodaje kontrującego ostrego posmaku. Wzorowałam się na tym przepisie. Z podanych proporcji wychodzi 2 sycące porcje.





2/3 małego fileta z kurczaka
130 gram mascarpone
4/5 szklanki śmietanki 30%
1/4 chilli
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki suszonego lubczyku
150 gram makaronu








Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej z odrobiną masła. Podsmażyć posiekane chilli i czosnek w plasterkach. Kurczaka pokroić w kostkę. Ściągnąć chilli i czosnek na talerzyk, usmażyć kurczaka na tym samym tłuszczu. W osobnym rondelku zagrzać śmietankę. Zdjąć z ognia i dodać mascarpone. Wymieszać aż do rozpuszczenia i ponownie postawić na palniku. Dodać usmażonego kurczaka, czosnek, chilli, sól i zioła. Gotować jeszcze przez chwilę co jakiś czas mieszając. Podawać z makaronem natychmiast po przygotowani.

marcelina


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz