sobota, 20 września 2014

Kotleciki z kaszy gryczanej

Robiłam już takie kotleciki niejednokrotnie, za każdym razem trochę w innej formie, ale mimo wszystko udane. Doskonałe jako dodatek do mięs czy warzyw. Z podanych proporcji wyszło 22 małe kotleciki.
Duża szklanka to 330 ml.



100 gram kaszy gryczanej
1 duża szklanka szpinaku
1/2 średniego oscypka
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka mieszanki ziołowej
1/2 cebuli czerwonej
4 łyżki mąki razowej/otrębów
2 jajka








Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę poszatkować drobno i zeszklić na oleju. Dodać szpinak i go dusić pod przykrywką aż zwiędnie. Oscypka pokroić w drobną kostkę. Wszystko wymieszać z ugotowaną kaszą. Gdy składniki nie będą już gorące (kasza, szpinak) dodać jajko, przyprawy i mąkę. Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka można podsypać mąką/otrębami. Formować małe kotleciki i smażyć na oleju/oliwie. 


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz