wtorek, 30 września 2014

Cukinia z pomidorami

Cukinię najczęściej łączę z pomidorami, tak jak i w tym przypadku. Cukinie powinny być młode, aby część z pestkami nie zajmowała zbyt wiele objętości. Ta wersja zawiera makaron choć czasem przyrządzam podobne danie bez niego. Z podanych proporcji wychodzi 5-6 porcji.




400 gram makaronu
4 pomidory
3 małe cukinie
100 gram serka topionego (ementaler)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki majeranku






Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
W rondlu rozgrzać oliwę/olej. Cebulę drobno poszatkować, czosnek przepuścić przez praskę. Dać na olej. Cukinię pokroić w kostkę. Jeśli ma dużo pestek najlepiej je wykroić - będą się bardzo rozpadać przy duszeniu. Gdy cebulka się zeszkli dodać pokrojoną cukinię, dusić pod przykryciem na małym ogniu aż do przyciemnienia cukinii. Można podlać odrobiną wody. Pomidory pokroić drobno, dodać do cukinii i dusić razem przez około 15 minut. W małym rondelku rozpuścić ser, dodać przecier i przyprawy cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia. Sos dodać do warzyw i całość trzymać na małym ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszając. Podawać z makaronem, można przed podaniem wszystko wymieszać.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz